lördag 2 juli 2011

Juli månad - lön för mödan

Nu kan en kolonist äta ekologiska här-odlade grönsaker varje dag. Har man barn som inte gillar grönt ska man skaffa trädgård. Att få äta morötter direkt i landet eller plocka de rara små sockerärtskidorna av plantan och stoppa in i munnen gillar alla. Jag har hört att förklaringen till att "direktskördat" är så mycket godare är att det fortfarande finns socker kvar i grönsaken, socker som försvinner efter några timmar. Så spring hem med potatisen och dillkvistarna och släng dem i det kokande vattnet. Det finns inget godare. 

Det är faktiskt magi. Att alla dessa små fröer som stoppades i jorden i maj nu är fullvuxna grönsaker. Mat.


Vi grillar mycket. Och inte bara vi. Det blir fler och fler som tänder upp sina kolgrillar om kvällarna för varje år på vårt område. Därför vill jag dela med mig av ett recept på tunisisk morotsdipp - nästan alla ingredienserna går att plocka på en normal svensk kolonilott.

Tunisisk morotsdipp
Fem normalstora morötter
Tre vitlöksklyftor
Två matskedar olivolja
En halv gul lök
Två teskedar malen spiskummin
En matsked harissa (finns att köpa bl.a. på Jalla livs i Bagis)
Salt
Saften av en halv citron
Tre matskedar olivolja

Skiva morötterna och koka dem mjuka i saltat vatten tillsammans med vitlöken.

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite olja på svag värme. Lägg sedan i morötterna och spiskummin. Fräs en kort stund.
Mixa med stavmixer eller i matberedare till mos med citronsaften. Krydda med harissa, olivolja, salt och kör lite till.

Örtbröd på grill

Morotsröran är jättegott till allt grillat och framförallt till bröd. Vi brukar även baka bröd på grillen. Degen förbereds hemma.

Fyra deciliter vetemjöl

En halv tesked salt
Två teskedar bakpulver
50 gram smör eller margarin
En och en halv deciliter mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Hyvla ner kallt smör med osthyvel och nyp snabbt ihop, ungefär som en pajdeg. Blanda i mjölken och rör ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse som kan ligga i kylen till det är dags att gå ner till grillen.

När man kommit till trädgården kan man klippa de örter man har ner i degen. Vilka man väljer beror på smak - allt är gott tycker jag.
Gör sedan sex små rullar, ungefär i korvbrödsstorlek och lägg dessa på grillen. Här får man vara försiktig och inte placera dem där kolen är som varmast utan lite i utkanterna. Vänd dem med jämna mellanrum i ca 5-10 minuter. 
En garanterad succé.


Och så slutligen ett tips på hur man bäst förvarar sallad i kylskåpet. Vi är flera som har sallad i överflöd nu - och det är inte alla dagar man kan springa ner och plocka till middagen. 
Du behöver en salladslunga och plastpåsar av god kvalitet, jag rekommenderar dem som finns att köpa på IKEA med en "zip"förslutning, gärna de större modellerna. 
Skölj salladen väl i kallt vatten, slunga den riktigt torr, riv sönder i lagom stora bitar och stoppa i påsarna. Slut igen påsen och gör små små hål längst upp. Vår sallad håller minst en vecka i kylskåpet när vi gör såhär, utan att förlora sin spänst. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...