torsdag 23 juni 2016

Magisk fläder i midsommartider

Den nordiska gudinnan Freja lär ha haft sin bostad i flädern så det känns rätt fint att ha tre buskar på en liten odlingslott. Jag och Freja liksom. Vi kan nämligen hänga med både älvor och småfolk tack vare flädern, lugna nerver får vi också, känns helt rimligt, det är något särskilt med doften. Extra stark är flädern på midsommarnatten och det är då den bör skördas, kom ihåg bara att gå motsols runt busken (annars vet jag inte riktigt vad som händer)  Bladen kan användas i salvor och ska hjälpa mot diverse skador, mjuka upp huden och - trumvirvel - skydda mot förbannelser. Om midsommarafton regnar bort är alltså mitt hetaste tips att googla fläder och bli frälst.


Fläder och rabarber borde finnas i varje koloniträdgård. De hänger ihop. Inte särskilt exklusiva eller svårflörtade men multifunktionella (man kan färga tyg med dem också, båda två, bara en sån sak - men det får bli ett helt annat inlägg). Flädern blommar för fullt nu i Stockholm och det jublas inte längre förundrat över att man kan göra rabarberpaj. Men de är sommar. Riktig knallsvensk sommar. Och jag har absolut bästa sommarsyltsreceptet. Junisylt som smakar juni och som bara kan göras i juni. Jag önskar att det vore mitt eget påhitt men det är det inte utan något jag hittade i boken “Abundance. How to store and preserve your garden produce” av Alys Fowler.

So, here goes:

Rarbarber- och fläderblomssylt

450 gram rabarber, skivat i lagom stora bitar
5 stora fläderblommor
450 gram vitt socker (som gärna får ha haft en vaniljstång i sig minst ett dygn innan) - ta ej rårörsocker, jag har prövat med det och det blev inte gott
1 citron (saften)

Skölj och skiva rabarbern och lägg i en skål som inte reagerar på sura ämnen (alltså inte aluminium till exempel), i skålen häller du också ner sockret och de fem fläderblommorna. Rör runt.  Lägg en kökshanduk över och ställ undan skålen någonstans där det är hyfsat varmt i 24 timmar.
Ett dygn senare har sockret löst upp sig och rabarbern simmar runt i sockerlagen.
Häll över detta i syltkastrullen och pressa ner saften från citronen. Enligt originalreceptet ska blommorna vara kvar men jag tycker att smaken blir mer subtil om man plockar bort dem innan sylten ska kokas. Sjud nu i ca 30 minuter på låg värme tills rabarbern är mjuk och låt den sedan koka på hög värme 10 minuter. Häll upp i steriliserade burkar precis som vanligt.
Det blir en ganska rinnig sylt som är jättegod i till exempel yoghurt, på digestivekex eller rostat bröd med ost.

Och så har vi ju klassikern fläderblomssaft.  Men det kommer inte jag att göra i år. Min senaste hobby är nämligen att prova ut olika lemonad-smaker. Det började med ingefära och citron, jättegott och lite sting i. Sedan lime och mynta, friskt men inte riktigt som jag tänkt, kanske mer lime nästa gång men den variant som vi alla slutligen fastnat för är fläder, citron och mynta. Och socker förstås. Vitt socker. Det här börjar kännas som smygreklam för sockerbetsbönderna i Skåne. Superlätt och supergott blir det i alla fall, inte supersnabbt men snabbare än att göra saft.

Citronlemonad med grönmynta och fläderblom

2 liter vatten
2 deciliter socker
3 stora fläderblommor
6-8 grönmyntablad (valfritt)
1 citron, saft&skal

Koka upp vatten och socker, dra av från värmen, släng ner fläderblommorna, myntabladen och riv ner skalet. Själv har jag skaffat ett så kallat zestjärn eller citronskalare som man lätt rispar av skalet i långa strimlor med. Tusen gånger bättre än rivjärn eller potatisskalare.
Låt nu detta stå och dra i några timmar under tiden som det hela också svalnar något. Sedan pressar man ner saften från citronen och silar allt genom silduk. Häll upp i karaff eller flaskor och ställ in i kylskåpet eller frysen. Godast iskall. Det här är så gott att jag tvingas göra ny sats varje dag.
Min plan är att smyga ner till lotten imorgonnatt och cirkla motsols runt buskarna för plocka massor av fläderblommor. De ska jag frysa in i små plastpåsar tillsammans med myntablad för då kan jag plocka fram vid behov under hela sommaren, hösten och vintern. Till vintern kanske man vill dricka det här varmt, vem vet. (Vill man istället använda ingefära&citron så tycker jag att en bit stor som en tumme räcker fint, riv ner, låt dra och sila av)


Kladdig kaka - söt och syrlig

Alla goda ting är tre, rabarber är syrliga och passar därför perfekt i krusbärskakepajen som jag lade ut recept på för flera år sedan. Fortfarande en favorit bland alla kakor jag någonsin bakat och de är många. Tyvärr glömmer jag bort att baka den eftersom jag inte har receptet uppskrivet utan måste leta efter det på den här bloggen varje gång. Den är absolut värd ett försök. Receptet finns här


Glad midsommar!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...