Lotten är insvept i syrenernas söta doft. Ogräsrensning går lätt när tankarna glider iväg mot skolavslutning, kaffe och söta desserter.
Efterrätter kan vi äta varje dag tack vare en rabarb som drabbats av storhetsvansinne denna vår.
Här är två enkla recept. Pajen gillar alla men kompotten är kanske en aning mer raffinerad.
Paj
Till degen:
175 g smält smör eller margarin
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
ca 5-6 rabarberstjälkar som skärs i smala bitar
1 dl socker
Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna till degen och häll i det smälta smöret. Arbeta ihop degen. Tumma genast ut det mesta av degen (ca 3/4) i en pajform (inte för stor) och lägg sedan ut rababerberbitarna i formen. Strö på socker och avsluta med att smula över resten av degen.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader 30-40 minuter.
Ät med glass eller vaniljsås.
Kompott
1 bunt rabarber (kanske 8 stjälkar eller 500 gram)
1 1/2 dl socker
3 1/2 dl vatten
saften av en citron
Skär rabarbern i ganska långa bitar. Koka socker och vatten i 5 minuter utan lock, lägg i rabarberbitarna och koka upp igen. Dra grytan från spisen och häll i saften av citronen. Låt kallna och servera rabarbern och sockerlagen med grädde, glass eller kanske tjock vaniljyogurt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?
Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen. Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...
-
Förr i världen bemästrade den trädgårdsintresserade konsten att spaljera. Det finns massor av kloka och vackra sätt att hantera träd och bus...
-
Igår hade jag lyxen att få lyssna på Sveriges mest inbitna växtskyddsfanatiker, Maj-Lis Petterson. Från halv nio till klockan fem pratade ho...
-
Att ge plantorna extra gödning med nässelvatten är en beprövad metod inom ekologisk odling. Tyvärr stinker det ganska illa eftersom nässlorn...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar