fredag 26 augusti 2011

Goda grannars gurka

En av våra goda grannar på området tipsade om den här gurkinläggningen.  Själv har jag inte hunnit pröva ännu, gurkorna ligger fortfarande och väntar på att läggas in.

Ingredienser:
2 kg slanggurka
1 gul lök
2 matskedar senapsfrön
2-3 lagerblad
10 dillkronor (dill i kruka går också bra)

Till lagen:

3 3/4 deciliter ättikssprit
5 1/4 deciliter vatten
12 deciliter socker
3/4 deciliter salt

Skiva gurkan tunt, gärna med osthyvel. Skala och hacka löken fint. Varva gurka och lök med senapsfrön, lagerblad och dillkronor i en stor glasburk.

Koka upp lagen och häll den het över gurkan (detta är ett avsteg från vanlig ättiksinläggning, då brukar man låta lagen svalna). Sätt på locket och skaka burken lätt.
Redan nästa dag är gurkan färdig att ätas på smörgås eller till stekt kött.
Förvara burken kallt.

Jag misstänker att det här receptet funkar bra på squash också - och det är ju något som de flesta brukar ha i överflöd. Utom vi - det här året blev det rena rama missväxten vad det gäller squash för oss. Men det är en del av charmen med att odla, man kan aldrig riktigt veta hur det ska gå.Den goda grannen som gav mig receptet får representeras av den här bilden från hennes lott, tagen en höstdag för några år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...