fredag 13 april 2012

Nordiska Trädgårdar 2012 - jordärtskockans år?

Plötsligt dyker de upp överallt, jordärtskockorna som så snällt växer år efter år utan minsta omtanke. I den njutbara trädgården hyllades de, i trädgårdsonsdag tillagades de och den kolonist som begav sig till Studiefrämjandets bås med sin urklippta presentkupong fick vadå, jo en liten påse med kockor att plantera!

Jag har hemska barndomsminnen av en fadd soppa. Men nu har jag letat reda på ett recept med citron och timjan som låter gott. Tänker gräva upp kockorna på vår lott och pröva. Är det gott så planterar jag gärna de nya som låg i min presentpåse, annars får jag ge bort påsen till någon som uppskattar den bättre.

Studiefrämjandetmänniskorna var trevliga - vi diskuterade om man möjligtvis kunde få bygga en liten liten mur på sin lott, en mur som kan alstra värme och skapa det perfekta klimatet för kryddörterna. Ingen av oss visste om det var tillåtet, men varför inte, så länge det handlar om att främja odlingen tycker jag allt borde vara tillåtet. 

Tydligen kan kolonister gå ihop och få en studiecirkel specialanpassad till sina egna behov - ingen skulle bli gladare än jag om vi var fler på Pungpinan som vill leka med betong och göra små murar. Själv tänker jag nog satsa på deras endagskurs den 19 maj i att fläta pil. 
Fler idéer finns på deras hemsida. 

Jag köpte även en liten burk mycket intressant pickles från deras spännande eko-odling ute i Akalla på Hästa Gård.  



I den allmänna yran som inträffade vid Impecta och Runåbergs fröer glömde jag bort att gå tillbaka till Rättviksknuten. 
Jag har i några år nu sneglat på det som i England kallas polytunnel. Ett billigt och enkelt alternativ till växthus. Men varit osäker, som vanligt, på hur jag skulle kunna konstruera det. 

Lösningen i Sverige heter Rättviksknuten. Som tur är så kan man även beställa via internet.


Det mest ekonomiska tipset, för den som gillar blommor, stod Svenska Dahliasällskapet för. Det går att fröså dahlior. Spara några fröställningar, låt dem ligga och torka under hösten, på vårvintern plockar du fram dem, gnuggar ut fröna och sår precis som vanligt. De går att så så sent som i mars/april - de kommer att blomma samma år sent på sommaren. Det är inte säkert den nya blomman ser ut som den gamla, men det ökar tjusningen tycker jag. Till hösten gräver du upp de nya små knölarna som bildats under sommaren.


Sötast var hönsen på Rölundas gårds monter. 


 

1 kommentar:

  1. Ja du har så rätt, plötsligt har jordärtskockan blivit trendig! :)

    SvaraRadera

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...