onsdag 9 maj 2012

Bin - strävsamma trädgårdsarbetare

Bin, fjärilar och humlor har seglat upp under de senaste åren som några av de viktigaste arbetarna inom trädgård och jordbruk. De har alltid funnits men hotas nu av kemikalier, ensidiga grödor och storjordbruk där de traditionella ängarna försvunnit.

Här har koloniträdgårdarna en viktig roll att spela. Hos oss råder fortfarande mångfald bland blommande buskar och träd. Hos oss används inte kemikalier.

Utan dessa insekter skulle vi nog dö. Eller tvingas handpollinera som de redan gör i Kina. Det är därför Jordbruksverket nu är en påhejare av biodling. Inte för honungens skull utan för biets betydelse som pollinatör. Skördarna ökar med hjälp av bin, både i volym men också kvalitet. Ett väl pollinerat äpple blir mycket större än det som inte haft besök av bin eller humlor. 
Vi vill därför dra vårt strå till stacken för en levande värld. På vår lott står en bikupa fylld av små rara Buckfastbin. På bilden syns just våra bin. Denna sort är känd för att vara väldigt vänliga. Bli alltså inte rädd om ett bi kommer flygande, det är inte en geting och är helt ointresserad av saft och sockerkaka. Den vill bara åt dina blommor och kanske dricka en slurk vatten.
Den sticks bara om du skulle krossa den med handen. Aldrig annars.


Om du är specialintresserad av att ta reda på vilken slags föda du kan bjuda på lägger jag här ut en länk till "dragväxter", det vill säga växter som erbjuder mycket nektar eller pollen. Av nektar blir det honung och pollen behövs för att bygga upp bisamhället.


Även om de gör störst nytta som pollinatörer så hoppas vi förstås också på en god honungsskörd denna sommar. Men det finns aldrig några garantier i naturen så det gäller att vi har turen och de högre makterna med oss. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...