I de flesta köksträdgårdsböcker står det att nybörjaren bör odla mangold för självförtroendets skull. Garanterat hög avkastning. Går inte att misslyckas.
Det kanske är sant. Men inte alla år och definitivt inte när rådjur, harar och mördarsniglar ingår i odlingområdets fauna.
Min mangold blev ganska snabbt avtuggad av rådjuren, men nu har den fått skydd av väldigt höga ringblommeplantor och växer fint igen. Samma sak med bönorna, de har jag också gömt bland ringblommorna.
En vän tipsade mig för några år sedan om hur man enkelt kan tillreda mangold - och sedan dess är denna rätt ett av våra favoritkomplement till nästan vilken middag som helst.
Lägg blad och stjälkar i saltat vatten. Koka upp och låt koka tills stjälkarna blivit mjuka (du kan klyva stjälkarna i mitten för kortare koktid). Låt vattnet rinna av i durkslag eller liknande. Forma mangolden till en boll på en skärbräda och hacka den i små bitar. Lägg den i en skål, pressa över citron och vitlök efter smak, avsluta med en nypa flingsalt.
Jag lovar - det är verkligen jättegott om man gillar lite syrliga smaker.
Fler bra mangoldtips mottages tacksamt!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?
Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen. Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...
-
Förr i världen bemästrade den trädgårdsintresserade konsten att spaljera. Det finns massor av kloka och vackra sätt att hantera träd och bus...
-
Igår hade jag lyxen att få lyssna på Sveriges mest inbitna växtskyddsfanatiker, Maj-Lis Petterson. Från halv nio till klockan fem pratade ho...
-
Att ge plantorna extra gödning med nässelvatten är en beprövad metod inom ekologisk odling. Tyvärr stinker det ganska illa eftersom nässlorn...
Jag fräser den bara i normalsaltat smör i en stekpanna. Inga kryddor behövs, saltet från smöret är tillräckligt.
SvaraRadera