onsdag 29 augusti 2012

Säsongsavslutning

Grannens squash satsade på elegans framför kvantitet i år.
Kalla vindar har skrämt slag på en många av våra odlingar. Just nu är det varmt, men en kall natt är allt som behövs för att squashen och dahliorna ska packa ihop och tacka för sig. Kanske kommer de att klara sig en liten stund till men nog är hösten här nu.

Själva har vi hunnit äta mycket squash den sista månaden, bästa överraskningen var utan tvekan den som kallas spagettipumpa men i själva verket är en vintersquash. Så söt, så god, helt underbar tillsammans med några kokta rödbetor och chèvre, eller ännu enklare med lite parmesan och olivolja. Den ska jag odla mycket mycket mer av nästa år - särskilt som det inte är en squash man hittar så ofta i affären. 
Skulle du ha mycket kvar av den vanliga gröna squashen och lida av inspirationstorka gör då såhär. Riv den grovt, hetta upp olivolja i en stor stekpanna/wok, släng ner squashen, pressa över en vitlök, lite citronsaft och en nypa fling- eller örtsalt. Även gröna örter blir finfint, speciellt timjan. Låt den fräsa runt några minuter och ät den sedan som den är, eller varför inte med lite god ost (chèvre återigen alltid en favorit eller lite parmesan). Gott, lätt och snabbt!

Helgen 15-16 september är det höststädning. Det är frivilligt förstås, och vi hjälps åt efter förmåga och tid. Samling klockan 10 och sedan finns de som leder städningen och reparationerna på plats till klockan 16 på lördag. På söndag slutar vi redan klockan 14 för att då ladda om till en liten höst- och skördefest. Den kommer att ske vid B-huset som ligger närmast fotbollsplanerna. Mer detaljerad information har skickats ut via mejl.

Elda får vi göra veckan som börjar 1 oktober. Tydligen skall det ordnas en gemensam plats i år där vi alla kan elda vårt skräp, ibland kan det vara väldigt trångt på lotten och svårt att få till en brasa utan att också elda ner perennerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...