torsdag 9 augusti 2012

Skördefest, städdag och intresselista

Säsongen börjar lida mot sitt slut och det har regnat mest hela tiden. En del grödor verkar ha slagit tvärfel denna sommar, andra har vuxit på bra och kommit in i fin slutspurt nu. Om vi får en varm höst kanske det som grodde sent hinner växa ikapp och bli skördeklart innan frosten kommer. Som odlare måste man leva på hoppet. Det är skönt tycker jag. Att det finns hopp.


En annan anledning att hoppas på en varm höst är att det kommer att bli en kombinerad skördefest/fixardag en helg i mitten eller slutet av september. Fundera på vad du har mycket av och bjud ut till försäljning - det kan vara en sylt eller inläggning, perenner och grönsaker. Alla idéer är välkomna. 
Extra roligt vore det om folk kunde ta med bra recept och tips på vad man kan göra om man råkar ut för en rekordskörd av en enstaka gröda. Ofta blir det squash eller mangold, men i år har jag även spanat in mycket kål på lotterna.

Vi har tyvärr även drabbats av mycket skadegörelse denna sommar.
Kodlåsen till våra bodar har stulits TVÅ gånger (rekord) - det kommer snart nya lås men för guds skull, lämna inte kodlåset med koden inslagen. Då försvinner det igen och vi kan inte gå på toaletten!
Även våra staket har råkat ut rejäla skador och taket på ett av husen behöver fortfarande lagas. Så när vi har skördefesthelg kommer detta att kombineras med fixar&städhelg. Vi är en stor förening med många medlemmar, om alla hjälps åt så borde vi nog kunna få ordning på vårt område.


Just nu har vi cirka 35 personer som anmält sitt intresse för att få en lott hos oss och i princip inga lediga lotter att erbjuda. Däremot finns det många lotter som inte brukats denna sommar. I flera fall beror det på att man drabbats av sjukdom eller liknande, för så ser livet ut ibland, men i några fall är det nog så att man kommit på andra tankar och kanske säger upp sin lott inför säsongslutet. Det tar alltså tid att få en lott hos oss nu. Någon exakt kötid är svårt att ange, hittills har de flesta fått inom ett år, men i framtiden verkar kötiden landa på cirka två år istället.

Slutligen reklam för Peppar och Pumpas skördefest den 8 september i Årstalunden. Den är alltid fin och i år krockar den inte med vår - så ta er dit!
  

2 kommentarer:

 1. Jag kom till lotten idag efter en veckas frånvaro (semester) - och upptäckte att min låda var uppbruten, allt låg huller om buller i lådan men jag kunde inte upptäcka ngn stöld. Uppenbarligen är det någon som är road att förstöra våran egendom.
  trist.
  /Linda

  SvaraRadera
 2. Det är så himla trist - jag har sett flera lotter där man dragit upp potatis och sedan lämnat den kvar uppdragen och i vår olåsta låda hade någon tydligen också rotat runt (enligt grannen som kommit dit och hittat den öppen). Vi får kanske göra en gemensam lista när vi alla träffas på städ&festhelgen så att styrelsen kan få en överblick av situationen.
  Har ingen aning om hur stort det här problemet är i övrigt i Stockholm - men i år har varit värsta året för Pungpinan när någon till och med försökt elda på gamla torrdasset!
  /katja

  SvaraRadera

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...