torsdag 25 april 2013

Läget på Pungpinan

Förra veckan dök de första krokusarna upp på Pungpinan. Jag vet för jag har gått runt många gånger och letat de senaste veckorna. Men nu är de här, alla de vackra blommorna som erbjuder våra bin en första pollenrik föda. 


Det har varit en hemsk vår för Sveriges bin, många samhällen har svultit ihjäl, så även ett av våra. De kämpade in i det sista men sedan gick det inte längre. Instängda i en kupa utan mat gick de en sorglig död till mötes. Det var fruktansvärt att inte kunna hjälpa dem, de låga temperaturerna gjorde att vi inte vågade öppna för att stödmata och dessutom var det för kallt för bina att påbörja den viktiga vårstädningen som hade behövts för att verkligen kunna ta emot mer mat.

Men nu är våren här. En annan sak som blivit försenad är vattnet. Vattenverket jobbar övertid för att hinna sätta på allt vatten som varit avstängt. Kanske hinner de sätta på vårt vatten i början av nästa vecka men det är ingen garanti. Så den som ska ner till lotten under helgen bör ta med sig eget vatten. Och för guds skull, glöm inte att vrida tillbaka kranen om ni skulle pröva ifall det finns vatten och det inte kommer något. Vi vill inte att det står och sprutar vatten ur kranarna när vattnet väl sätts på.

Elda får vi göra från och med måndag 29 april och en vecka framåt. Det kommer inte att anordnas någon gemensam eldning detta år. Istället har stadsdelsnämnden lovat att ställa upp och hämta allt skräp om vi samlar det på ett ställe. Så elda bara ifall du har lite ris som inte går att kompostera och du behöver vedaska till dina bärbuskar eller fruktträd. Styrelsen ska fixa i ordning en plats där vi kan samla skrymmande skräp. 

Vi hoppas också att så många som möjligt dyker upp på vår gemensamma städdag den 11 maj. Eventuellt kick-startar vi vårt miljödiplomeringsarbete då och kanske kommer vi att kunna erbjuda möjlighet till ett slags gemensamt jordinköp för dem som behöver hjälp med transport. Det blir lotteri, någon form av mat och en garanterat trevlig dag i solen.

En god nyhet är att Jonas Karlsson på lott nr 55 har lovat att leda kampen mot mördarsniglarna på Pungpinan. Vi tänkte att det vore finfint om vi hade en liten arbetsgrupp med snigelspanare. Folk som kan se till att snigelbarerna är fyllda och hålla ett öga öppet för var det är flest sniglar så vi vet var barerna ska stå. Vi kommer med mer information om detta i ett mejl men redan nu kan väl du som vill anmäla dig till mörda-snigel-brigaden vinka till Jonas när du har vägarna förbi 55:an.

Just nu tror jag att det står 63 personer på vår intresselista och vi har 8 lediga lotter. Fler lotter kommer säkert att sägas upp under våren och den 15 juni måste alla vara igång med sina odlingar. Då kommer styrelsen att göra en inspektionsrunda och kanske blir det fler lediga lotter då. En första visning av de lediga lotterna är preliminärt bestämd till första helgen i maj. De som har chans att få en lott nu kommer att bli kontaktade av vår medlemsansvariga. 

Håll ögonen på mejlboxen eller våra anslagstavlor - mer information kommer snart från styrelsen. Jorden reder sig:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...