lördag 13 juli 2013

Pungpinans potatisskola - del tre: bladmögel?

Att det ska vara så svårt att skilja det ena angreppet från det andra. Bladmögel är jag numera väldigt nojig över. Jag förlorade alla mina frilandstomater till dessa små monstersporer förra sommaren. Nu börjar det hända saker med potatisbladen på Pungpinan, jag går runt och spanar, hos några är de friska och gröna, hos andra finns det fläckar av mer eller mindre oidentifierbart ursprung för en potatisamatör som jag själv. Mina förodlade Amadine fick små fläckar för några veckor sedan.


Så jag tog en bild med mobilen och mejlade till vår snälla lärare på den ekologiska trädgårdskursen. Om du också har märkliga fläckar på dina blad så får du hans svar här:

Kan vara ett begynnande angrepp, men behöver inte vara det. Om du börjar och hitta angrepp på själva stjälkarna oftast på de yttre sidogrenarnas infästning (grenveck) så är det mer tydlig indikation på bladmögel. Jag brukar av hygieniska skäl dock rensa bort de blad som ser ut som på bilden. Om du har det mer spritt i odlingen och i synnerhet om hela bladsställningar börjar vissna så tar jag bort all blast som är angripen, eller om jag skördat och är nöjd med potatisens storlek så tar jag bort all blast i landet. Var noga med att ta blast som har angrepp direkt ner i en sopsäck. Håll inte på och vippa runt med det du har i näven medan du plockar ett större knippe utan stoppa var och en du tar direkt ner. Sedan får de gå i soporna.

Jag hade tur, alla knölarna var färdigvuxna, fina och stora och supergoda, så utan att vifta för mycket med blasten åkte den rakt ned i en sopsäck. Det är nog hopplöst att odla potatis på ett koloniområde utan att åka på smittan. Och om man låter den breda ut sig bland bladen så tar den sig ned i knölarna också, då blir de giftiga och helt oätliga:( 

Bilden nedan har jag lånat från nätet. Som skräckinformation för den som aldrig sett en drabbad potatis (ungefär som bilderna de visade i skolan för att man inte skulle börja röka eller snusa...).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...