fredag 11 september 2009

Gödsel på gång

Träffade vår gödsel-madame igår, den lilla norrländskan som varje vår och varje höst ser till att en bonde levererar stora lass koskit som vi kan använda till gödsel. Ett lass landar uppe vid A-huset redan nästa fredag och det andra kommer helgen därpå till B-huset. Jag tror att det kostar 35 kronor per skottkärra.

Det finns så många åsikter om gödsel, "man skall vårgödsla", "nej man skall höstgödsla", "nej då kan det laka ur jorden" men vad i hela fridens namn är 'laka ur jorden' egentligen? Och så finns det en och annan som klagar på koskiten som vi får till Pungpinan, "det är för mycket halm", "jag hittade en gammal sko i den", "det kan finnas ogräsfrö", "den är alldeles för färsk".


Själv tillhör jag gruppen som anser att allt organiskt material som man kan gräva ner i en lerjord är BRA organiskt material. Så jag gödslar, färsk kodynga blandad med halm. Vi grävde ner tio skottkärror koskit i våras, den har legat där och brunnit och resultatet har varit fantastiskt. Enorma skördar av glada grönsaker. Så jag slår till och köper fem kärror nu till hösten också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...