fredag 16 mars 2012

Fröer på nätet, mässan eller IKEA

Det är något magiskt med 19 kronor. Ungefär som om det inte kostar något alls. Men som om det ändå är mer värt än det som kostar nio kronor. Eller fem. Alltså föll jag i farstun för IKEAS nya kollektion Örtig. Tre små papperskoppar, tre små fröpåsar och tre små såjordsbriketter. Idéen är inte helt olikt den som Tillväxtnätverket lanserade på trädgårdsmässan förra året när vi alla fick ett frö i våra urdruckna kaffekoppar. Och vem behöver inte timjan, basilika och koriander?


Vill man verkligen botanisera bland frön och hitta sorter som är ovanliga är det nätet som gäller. Ofta är sidorna svårnavigerade, det är lätt att gå vilse och svårt att hitta tillbaka. Runåbergs ekologiska fröer är den sidan som jag tycker är lättast, kanske för att de inte har så stort sortiment. Själv har jag köpt tre sorters chili därifrån, Aji Blanco Cristal, Espelette och Hot Lemon. De skulle vara tidiga och hyfsat härdiga. Alla fröerna har kommit upp och blir det plantor av dem lovar jag att dela med mig, för riktigt så mycket chili har vi nog inte plats för. 

Den sida som lyckats väcka mitt habegär bäst är utan tvekan Rara Växter, det är något med deras färdiga kollektioner och blandningar som jag blir lite yr av. Även om jag också blir yr av sidan emellanåt. Men en färdig provensalsk eller toskansk sallatsblanding låter så gott. Och kanske att jag unnar mig två av deras blomnyheter, stockrosen Aubade och kungsljuset Southern Charm. Kanske, om de får plats.

Frågan för mig just nu är om jag ska beställa mer från nätet eller vänta till Nordiska Trädgårdar? Det är trevligare att plocka bland fysiska fröpåsar. Men å andra sidan så är det lätt att tappa andan och farten av detta gigantiska jippo. Hoppas i alla fall att vi kolonister även detta år får gratisinträde och present av stor-Stockholms koloniträdgårdar. Det är knappt en månad kvar nu, 12-15 april lär många av oss vandra runt ute i Älvsjö. Med lystna, glasartade blickar.

Tog en promenad förra helgen ner till lotten. På vår skuggsida fanns det fortfarande en del snö och is kvar. Men några små lökar visar livstecken. En annan som visade livstecken var Katarina, det är inte konstigt att hon har en så magnifik lott när hon är där och röjer redan i mars! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...