lördag 5 maj 2012

En lyckad städdag

Aldrig har vi varit så många på städdagen tidigare år. 
Själv tror jag att det beror på att städdagen numera är frivillig och det är inte hot om böter som piskar mig att gå dit. 
Vi rensade ogräs, lagade staket, grillade sojakorvar och hade lotteri där vinsterna var den fina boken Kål och Krasse av Lena Israelsson. 
En del plantor bytte också ägare, själv gick jag dit med tre sorters chili och hem med paprika, rotselleri och tomater.
Så ett stort tack till vår tappra styrelse som lyckades organisera sysslor och korvgrillning till denna massuppslutning av odlare!




Jag skrev tidigare om jordärtskockor och tyvärr är det så att jag fortfarande inte är förtjust i deras speciella smak. Men om man är en kockätande människa så är det här receptet fantastiskt. Såsen var så god att jag måste prova denna gratäng med andra rotsaker, kanske den där rotsellerin som jag fick idag om det blir något av den till hösten.


Ungsbakade jordärtskockor med timjan och citron

Gräv upp ett kilo jordärtskockor och koka dem i 10-15 minuter, då ramlar skalen av hyfsat lätt, skär dem sedan i mindre bitar.

Till gratängsåsen behövs:

3 dl crème fraiche
1 citron (både saft och skal)
3 vitlöksklyftor
1 näve repad färsk timjan
2 dl färskriven parmesanost
flingsalt, svartpeppar,
1 tsk paprikapulver
riven muskotnöt
2 dl brödsmulor
olivolja

Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, riven vitlök och hälften av timjanbladen. Riv osten och blanda i nästan allt men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.

Lägg jordärtskockorna i en ugnsfast form och häll över crème fraiche-blandningen. 

Smula sönder brödet och blanda det med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut detta över formen och ringla över lite olivolja.

Gratinera i ugn i 225 gradet tills såsen börjat puttra och brödsmulorna är gyllenbruna. Ät tillsammans med sallad, och/eller en köttbit.


2 kommentarer:

  1. Tack själv Katja, vi är så glada över att så många kom idag, jättekul!
    mvh. Heidi

    SvaraRadera
  2. Det var nog den trevligaste städdag jag har varit på.
    Dessutom van jag en bok :-)

    /Linda

    SvaraRadera

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...