söndag 10 juni 2012

Svärmande bin

Tidningen och kaffekoppen fick läggas åt sidan
Den senaste veckan har våra bin lyckats med konststycket att svärma två gånger. Trots att de skulle ha en svärmtrög drottning. Visst hade vi sett att samhället var starkt, och visst hade vi sett att det hela tiden föddes nya bin, men inte trodde vi att de skulle starta två nya samhällen inom loppet av fem dagar. Pungpinans odlare måste ha bjudit på fantastisk föda i stil med Bamses dunderhonung. De blev helt enkelt för många för kupan och beslöt att dra fram fler drottningar så att de kunde dela på sig och flytta hemifrån.

Men vi har haft tur. Båda svärmarna är infångade och har fått nya kupor. Dagens svärm flög ut när vi var nere på lotten för att äta en skön söndagsfrukost i solen. Den frukosten fick ett hastigt avslut. Vi fick kasta oss iväg till Bromma för att hämta en kupa hos snälla ordföranden för Stockholms biodlardistrikt och sedan skynda oss tillbaka så att vi hann fånga dem innan de flugit vidare.

En magisk stund när tusentals bin svärmar över Pungpinan

De slog sig ned i spaljén vid körsbärsträdet
Där blev de nedplockade i lånekupan
Vi fick med drottningen så de andra bina följde snällt efter.
Nu får de bo här i några dagar i väntan på nya kupan.

P.S I måndagskväll gick Faye in i kupan och skar ut ett helt gäng drottningceller, då fick vår stackars granne uppleva vad "arg som ett bi" betyder när hon stod på lotten bredvid och vattnade. Det är inte roligt att förstöra, men det var nödvändigt för att förhindra fler svärmar. Samtidigt kunde vi konstatera att första svärmens drottning redan börjat lägga ägg. Båda svärmarna får nu stödfoder i form av sockerlösning eftersom de ska ägna sig åt att växa sig starka istället för honungsproduktion denna sommar.
I onsdagskväll var vår permanenta kupa äntligen klar och då kunde svärm nummer två flytta in i den. Vi hoppas de kommer att trivas där. De hade redan hunnit bygga massor av vax i lånekupan och till och med börjat med honungsproduktion i liten skala. Eftersom de inte kunde ta med sig vaxen skar vi loss den och sörplade i oss honungen. "Flitig som ett bi" är en annan sanning och ett av naturens mirakel!

Pinfärsk pungpinevax med honung från andra svärmen - om några veckor hoppas vi kunna skörda från modersamhället, men än är all honungen inte täckt i skattlådorna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...