onsdag 13 mars 2013

Stadsodlingstips till dig som inte fått en egen lott ännu

De flesta, kanske alla, fritidsträdgårdar i Stockholm är idag fulla. Köerna till en lott ringlar sig långa. Inte så konstigt med tanke på att vi nu verkligen fått upp ögonen för allt det goda odling i staden för med sig. 

Men för dig som inte vill vänta och kanske vill pröva på ett annat sätt att odla finns det chans att få sätta spaden i jorden redan i vår. Så fort jorden töat upp. Vilket den väl gör i maj någon gång...

I Skarpnäck finns sedan några år tillbaka nu Folkodlarna. De odlar både i matparken i Skarpnäck och även på ett antal lotter i närheten av Skarpnäck. Folkodlarna har massor av erfaret folk och kan erbjuda dig en god start, kunskap, erfarenhet och rutin.

I Bagarmossen vill vi inte vara sämre. Där har vi precis startat något som heter Bagisodlarna.
Stadsdelen har gett oss en 3000 kvadratmeter stor trekant som vi ska få omforma efter eget behag. Det kommer att bli grönsaker och blommor i några lådor till att börja med. Men det som är riktigt spännande tycker jag själv är att det finns planer på att köra permakulturinspirerat och sakta men säkert omvandla detta ganska trista hörn av Bagis till en skogsträdgård. För skogsträdgård är väldigt hett just nu på trädgårdsfronten. Och kommer nog att bli hetare.
Jag har själv, helt emot mina planer, halkat in i Bagisodlarna bara för att jag såg chansen att lära mig något nytt och för att jag vill ta ansvar för min förort och göra den till ett lite bättre ställe att bo på.


Så för dig som redan har en lott, eller för dig som väntar och väntar, ta chansen och kör lite gemensamhetsodling denna säsong. Vem vet, kanske blir du helt biten av denna form av odling? Om inte annat så kommer du garanterat att lära dig massor av saker som du har nytta av sedan, och dessutom så får du chansen att äta egenodlat redan denna sommar!

3 kommentarer:

  1. Så himla bra! Har odlat kollktivt tidigare och det är så himla kul, bra och lärorikt! Lycka till

    SvaraRadera
  2. Bra tips! Ytterligare ett är att starta upp nya kolonilottsföreningar. Här uppe i norr är det flera kommuner (Bjurholm, Vindeln, Robertsfors, Piteå) som just nu håller på att undersöka den möjligheten. Borde kunna vara möjligt även i Stockholm.

    SvaraRadera
  3. Maria du har så rätt - tyvärr vill jag minnas att Stockholm är den mest kolonifientliga staden i Sverige! Kanske beroende på att marken är så attraktiv, mittemot oss tog de bort flera odlingslotter för att bygga radhus till exempel. Fantastiskt och lite otroligt att kolonilivet expanderar i norr - aningslös som jag är tänker jag att i norr bor ALLA i stora hus med stora marker och odla kan man bara i en sisådär månad om året) Heja Norrland!

    SvaraRadera

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...