måndag 21 maj 2012

Frisk rabarbersylt och traditionell sockerkaka

Det finns en gräns för hur mycket rabarberpaj man kan äta. Men ingen gräns för hur mycket rabarbern kan växa. Så jag har prövat ett syltrecept som visade sig vara den perfekta frukostsylten. En pigg sylt som man väcks till liv av. Rabarber och citron är verkligen en bra kombination.
Receptet är anpassat till en burk, gör jag fler burkar blir de som regel stående i kylen. Så hellre en burk åt gången allteftersom jag hittar nya saker att göra sylt på.

Rabarbersylt med citron och kardemumma

250 gram rabarber (ca 3 stjälkar)
3 dl socker
1/2 citron, saften
4 kardemummakapslar (valfritt)

Skölj och skär rabarbern i små bitar, blanda dem med socker och citronsaft i en kastrull. Låt stå 1 timma, rör om under tiden då och då.
Koka i 20 minuter.
Ta ut fröna ur kardemummakapslarna och stöt dem grovt. Tillsätt mot slutet av kokningen.
Häll upp i en ren glasburk och sätt på lock. Förvara i kylskåp. 

Eftersom fikastunden är viktig på en kolonilott så delar jag nu också med mig av mitt bästa sockerkaksrecept. Receptet kommer från min mammas gamla kokbok, Stora kokboken, fjortonde upplagan som trycktes 1948. Det är alltså en äkta sockerkaka och inte att rekommendera för den som oroar sig för sitt fett- och sockerintag.

Favoritkaka


200 gram smör/margarin

3 dl strösocker
2 ägg
rivna skalet av en halv citron
6-7 matskedar kokhett vatten
2 teskedar bakpulver
3,5 dl vetemjöl
1 matsked vaniljsocker (mitt eget tillägg)

Gör i ordning en hyfsat stor sockerkaksform med smör och ströbröd (i receptet anger de en stekpanna?!). Sikta ihop vetemjöl och bakpulver (och vaniljsocker om ni tar det). Rör sedan lätt ihop smör och socker (jag brukar smälta smöret ibland). Tillsätt äggen och citronskalet. Blanda därefter ned vattnet växelvis med mjölet. 

Slå smeten i formen och grädda omedelbart i svag ugnsvärme. Jag vet inte om ugnarna inte hade temperaturmätare på den tiden, men jag brukar sätta min ugn på ca 175-180 grader. Grädda i 40-50 minuter.

Kakan är saftig, mäktig och väldigt hållbar.



2 kommentarer:

  1. Nu har jag gjort rabarbermarmeladen och den blev riktigt bra. Sen ska jag pröva krusbärssylten- ett annat bär som är lite svåranvänt. Man kan ju bara göra så många pajer. tack från eva s

    SvaraRadera
  2. Kul att du provat receptet! Ett tips vad gäller krusbärssylten är att använda vanligt socker istället för syltsocker om du vill ha den lite lösare och mer rinnig. Men då får du låta den koka lite längre förstås. Krusbär innehåller mycket pektin så den blir väldigt fast när man använder syltsocker. Smaken är densamma hur man än gör förstås:)

    SvaraRadera

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...