onsdag 1 maj 2013

Prisjämförelse bondbönefrön

Inspirerad av Kitchen Garden har jag gjort en egen liten konsumentundersökningen såhär på kvällen efter första riktiga grävdagen på lotten. 
Jag älskar bondbönor och dem kan man så nu, men tydligen har jag helt missat att köpa sådana i år...alltså gav jag mig ut på nätet och kan nu presentera tre olika priser på samma böna. Mer eller mindre samma böna i alla fall.

Bondbönan heter Witkiem och jag har kollat priserna hos Lindbloms Frö, Runåbergs och Impecta. 

Hos Runåbergs är Witkiem ett ekofrö och för en påse med 30 frö får du betala 25 kronor.

Hos Lindbloms finns den både som eko och icke-eko. De skriver att plantorna från de ekologiska fröerna är något svagare. Där kostar 40 ekofrön 30 kronor och 40 icke-eko frön 25 kronor.

Hos Impecta slutligen finns bara icke-eko frön, och där kostar en påse med 30 frön hela 32 kronor.

Lindbloms vinner vad gäller pris per böna. Fast det kan hända att man får betala mer för frakten, i alla fall fick jag betala 40 kronor (men då beställde jag rätt många påsar av lite olika saker) och hos Runåbergs brukar det gå på 25 kronor. Impecta har gratis frakt idag, 1 maj. 

Det skall bli spännande att se om Lindbloms fröer är bra. De har stort eko-utbud och liksom Runåbergs bra information om fröerna, såtid, utvecklingstid, smak och så vidare. Det verkar också som om deras fröportioner är något större än de andra firmornas. 

Ett annat alternativ är förstås att inte leka frö-snobb utan helt enkelt köpa påsarna på stormarknaden. Det är klart billigast!

3 maj och jag kan konstatera att Lindbloms vann snabbaste frakt-kategorin också. I och för sig tävlade inte Runåbergs i den. Men jag beställde fröer från både Lindbloms och Impecta på kvällen 1 maj och idag kom Lindbloms VÄL tilltagna fröpåsar med posten. Återstår att se om de håller god kvalitet också.

2 kommentarer:

  1. Jag gjorde samma jämförelse i vintras, men med lite större mängd, 2 kilo. Det slutade också med att Lindbloms frö var något billigare än de övriga.

    De portionsförpackningar jag beställde från Lindbloms tyckte jag var väl snålt tilltagna.

    SvaraRadera
  2. Aha - Lindbloms hade iaf angivit större portioner än de andra, men det är klart att en portion är ganska snålt för det mesta. Men också rätt lagom till en liten lott om hundra kvadrat.
    Fin blogg du har!

    SvaraRadera

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...