lördag 1 november 2014

Torrsaltad persilja

För er som fortfarande har persilja kvar i landet måste jag tipsa om detta utmärkta sätt att spara den innan frosten slår till riktigt hårt. Och det gör den väl snart. Frosten alltså.


Plocka så mycket persilja du bara kan, ett rejält knippe (och har du andra liknande blad som du gillar ta dem också, själv har jag även blandat i bladselleri i min persilja, ej att förväxla med stjälkselleri). Hacka sedan stjälkar och blad lite lagom grovt (men ta inte med stjälkar som är träiga eller blad som är skadade). Väg upp detta (ja, man måste ha en liten köksvåg). 
Blanda sedan i grovt havssalt (typ flingsalt), det ska vara en del salt till fyra delar grönt. Om du har 100 g persilja så ska du använda 25 g salt. 
Lägg persiljan och saltet i en skål och blanda väl. 
Täck med en diskhandduk (på engelska tea-towel vilket låter så mycket trevligare) och låt stå i rumstemperatur i 2-3 dagar. Rör om en gång om dagen. Lägg sedan över i en väl rengjord steriliserad glasburk med lock och förvara i kylskåpet. Håller i flera månader. 

Själv använder jag detta i matlagning, finns nästan inte en soppa eller gryta där man inte med fördel kan använda torrsaltad persilja istället för vanligt salt eller buljong. Receptet kommer från boken Abundance - how to store and preserve your garden produce av Alys Fowler. För den som är det minsta intresserad av förvaringsmetoder (sylta, torka, jäsa och så vidare) och inte tycker engelska är jobbigt kan jag verkligen rekommendera denna bok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...