onsdag 17 oktober 2012

Föreläsningar under hösten och kulturarvspanik

Kanske en korsning av paj- och spagettipumpa?
Vi är nog många som får Impectas nyhetsbrev i mejllådan. Själv fick jag panik när jag nu läste att flera av deras kulturarvssorter kommer att utgå på grund av EUs regler.
Det är tydligen dyrt att ha en plats på EUs listor, de gamla sorterna som lämpar sig mest för de små odlingarna är helt enkelt inte kommersiellt intressanta.
Fel fel fel tänker jag. De små odlingarna blir fler och fler. Över hela Europa. Men när de väl insett det är det kanske försent. Då har alla roliga, udda och goda grönsaker redan utraderats.


Det kan vara klokt att köpa lite fröer redan nu med andra ord, för nästa år finns de kanske inte kvar. Just nu har Impecta en köp 4 för 3 kampanj på sitt kulturarvssortiment. Själv har jag precis beställt musselsquashen Scallopini igen för den var underbart god, och pajpumpan Delicata. Jag tror nämligen att den där spagettipumpan som jag fick egentligen var en sådan, den såg på pricken ut som på bilden och inte blev det någon spagetti av den. Men god var den. Helt otroligt god. Och självklart äppelgurkan Lemon - så söt och rar. Även om det nog var lite för kallt och blött för att den riktigt skulle trivas i år. 

Och så lite goda nyheter. Odlingsföreningarna söder om söder har bildat ett nätverk som heter SoS. Det fina med det är att vi då alla kan dra nytta av de energiska personerna bakom nätverket. Den sortens personer som gladeligen hittar intressanta föreläsare, bokar lokaler och ser till att kaffet är kokt och kakorna bakade. En föreläsning i månaden till att börja med, kolla in programmet på nätverkets hemsida, http://sos-odlingsforeningar.se/aktiviteter.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...