måndag 4 februari 2013

Impecta fröer kommer till Bagarmossen!

Säsongens gladaste nyhet för alla oss som bor längst med linje 17 måste vara att Impecta fröer kommer att säljas i Bagarmossen. I år behöver du inte sitta framför datorn och klicka dig hit eller hit. Tappa bort dig bland alla musöron i katalogen. Beställa fröer och sedan bita dig i tungan när du inser att du glömde bort något du verkligen ville ha.
Nej, istället tar du tunnelbanan till Bagarmossen, för där kommer du att hitta hela 291 olika sorter fint paketerade i fröpåsar som du kan ta på i verkliga livet (IRL för den som lever sitt liv på nätet...). Då kan du i lugn och ro välja vad du vill ha. Och har du glömt något så är det bara att göra ett återbesök, inga extra portokostnader att gräma sig över. 
Det är vår blomsteraffär, Blommor4U, som lyckats med detta konsttrick. De vill ge ICA och Konsum en match. Visa att det finns mer än standardutbudet från Lord Nelson och Weibulls. 
Det som är så bra med Impecta är deras stora utbud av kulturarvssorter, jag har tidigare skrivit om det här. Impecta är enligt mina erfarenheter ett säkert kort, jag har aldrig varit missnöjd med köp därifrån (och det har jag varit från andra fröfirmor men jag kommer inte att nämna dem med namn, det skulle vara lite elakt och det vill man ju inte vara). 

Tyvärr får vi vänta lite på denna glädjestund, leverans blir det först vecka 10, alltså omkring den 4 mars. Men det mesta kan man faktiskt vänta med tills dess. Det är väl bara chilli som bör sås redan nu. Och lite andra svårodlade saker. 

Så i mars ta tunnelbanan, eller cykeln, till Bagis. Gå först till Blommor4U, alldeles utanför tunnelbanan hittar du dem. Rakt fram lite snett till höger.

När du sedan köpt alldeles för många fröer tycker jag att du ska gå och ta dig en fika på Lilla Bagis. Så sväng till vänster när du kommer ut från affären och gå runt husknuten. Där kan du dricka kaffe och bläddra igenom dina inköp. Glädjas åt vad fint det kommer att bli i år på din odling. Eller balkong. Vi har fler bra fik i Bagis också, men på Lilla Bagis har de hembakat, inga trista Delicatobullar, och det finns alltid något nytt att prova.
När du fått din kaffe-och sockerkick avslutas Bagisutflykten bäst med att du överraskar dig själv, eller din familj, med äkta hemlagad etiopisk mat. Vi har nog Stockholms mest okända etiopiska take-away i Bagis nämligen. Om det nu går att vara "mest okänd". Maten är supergod, även om jag förstår att inte alla kanske uppskattar de etiopiska syrade pannkakorna första gången de prövar på dem. Deras vegetariska alternativ är ett smart sätt att få tre olika röror med tre olika smaker. Restaurangen hittar du ungefär snett mittemot Lilla Bagis, på andra sidan torget.
Som ni ser av bilderna så är Bagarmossen en klassisk brungrå 50-tals förort. Men det är mycket trevligare här än vad ögat anar. Ikväll är det till exempel första mötet för Bagisodlarna, och enligt tjejerna i blomsteraffären vimlar det av trädgårdsmänniskor i just Bagis. För den som vill känna vår förort lite bättre rekommenderas ett besök på Bagisbloggen.

1 kommentar:

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...