fredag 8 februari 2013

När Lena Israelsson själv får välja

Om Lena själv fick välja skulle nog inte Pungpinans lotter vara insvepta i snö som de är på bilden. Men trots snön är det dags att börja planera inför våren och sommaren. Den kommer. För det gör den alltid. Även om det inte känns så just nu. 

I slutet av januari ordnade odlarnätverket SoS en föreläsning med Lena. Själv kunde jag inte vara med men vår utsände spejare Mia från föreningen gjorde sitt bästa. Hon klottrade och skrev likt en ivrig bäver och nu har jag gått igenom hennes anteckningar.

Så lystring alla odlare, det här är Lena's Selection 2013 (och om vi missuppfattat någon sort ber vi så hemskt mycket om ursäkt)


Tomater: Mei wei (Runåbergs), Garderner’s Delight (Impecta), Ciliega (Lindbloms frö), Sungold (Weibulls, Lord Nelson)
Chili: Hot lemon (Runåbergs)
Arvesorter Bönor: Arnes bondböna (kan vi inte hitta!), Signe kokböna, går att beställa direkt från odlaren i Blekinge, ring Nils-Börje Nilsson på telefon 0457-80625, det har jag gjort och han var hur trevlig som helst)
Kok/störböna: Borlottibönan (finns hos de flesta fröfirmor)
Sockerärtor: Märta (kulturarv hos Impecta), Carouby de Maussane (Impecta)
Gurkor: Vert Petit de Paris, Suyo Long, Arboga vit (alla hos Runåbergs)
Sommarsquash: Costata Romanesco, Tromboncino (båda hos Runåbergs, finns även en sort som liknar Trombocino hos Gourmetgarage och det är  tydligen en italiensk squash)
Vintersquash: “Potimarron” sa Lena men våra efterforskningar pekar mot att den också kallas för Uchiki Kuri (Impecta, Lindbloms, Runåbergs), Kroshka var en annan god vintersquash enligt Lena (Runåbergs)
Blad: Mizunakål (hos de flesta fröfirmorna, leta i deras asiatiska sortiment), Amarant Hopi Red (Runåbergs)
Huvudsallad: Yugoslavian red (Impecta)
Plocksallad: Merlot (Runåbergs, även Impecta har en Merlot som är en Bataviasallad, den hos Runåbergs är rödare)
Persilja: Gigante d’Italia (Impecta, hos Gourmetgarage och Lindbloms finns det ekofrön av denna, även Runåbergs har en italiensk jättepersilja)
Mangold: Bright yellow (Impecta och Lindbloms fröer)
Trädgårds portlak ‘gul’ (Impecta)
Rödbeta: Forono (Impecta och Lindbloms, de senare har ekofrön till denna beta)
Salladscikoria: Sugar loaf lät det som om Lena sa, våra efterforskningar pekar mot "Pain de Sucre" hos Runåbergs och möjligen Sallatscikoria hos Impecta (tänk om de kunde vara lite noggrannare med de latinska namnen!)
Grön bladmynta ‘Shiso’ (hittar bara den röda hos Impecta, den gröna var det någon som sålde frön av på Tradera….)
Spetskål (finns hos de flesta fröfirmor), men Lena nämnde också särskilt sorten “Kalibos” som finns hos Impecta.
Sibirisk bladraps tipsade hon också om,men hos fröfirmorna heter den “Grönkål Red Russian” (Impecta, även Runåbergs har en Red Russian som kanske är samma sak)
Svartkål sa Lena för det är ju så vi kallar den, i äldre grönsaksböcker heter den palmkål men egentligen är det en grönkål med namnet "Nero di Toscana" och den finns hos de flesta fröfirmor idag

Och för den som vill odla druvor tipsade hon om staketdruvan “Zilga” som tål rejält med minusgrader!

Hon nämde också potatisen "Sarpo Mira" som är resistent mot bladmögel och brunröta, hipp hipp hurra! Håll utkik efter den när ni ska köpa sättpotatis eller titta in på Larsvikens webbshop (de var uppe på Trädgårdsmässan förra året). Just nu verkar allt vara slutsålt men det är väl för att de inte börjat sälja ännu kanske? 

Lena ville även att vi alla skulle komma ihåg att hålla tomater och potatis långt ifrån varandra, detta hemska mögel som de kan smitta varandra med är ett av de största problemen på våra lotter. Har det väl kommit i jorden tar det år att bli av med. Men mer om det en annan gång. Just nu är det bara positiva tankar som gäller för att överleva februari.

Glöm inte heller Pungpinans årsmöte, 17 februari klockan 12 i B-salen på Skarpnäcks Kulturhus. Viktigt som vanligt att så många som möjligt kommer.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...